Blogikirjoituksia

Hyvää joulua!

Tiistai 23.12.2014 - Pirkko Jartti

Jouluviikko on tänä vuonna vapaapäiviltään lähes pisin mahdollinen. Se antaa mahdollisuuden levätä, harrastaa, liikkua, olla perheen ja ystävien kanssa.

Valitettavasti joulun jälkeen niin työterveydessä kuin lastensuojelussa on kiirettä. Loma ja joulu eivät olleetkaan ihan sitä, mitä etukäteen kukin oli ajatellut ja aikonut.

Odotusten suhteen kannattaa ainakin olla kohtuullinen. Ei kannata pettyä siitä, mitä tuli, vaan iloita, mitä saa ja voi tehdä.

Vapaita ei kannata täyttää ohjelmalla ja menoilla aamusta iltaan. Kaikkia lukemattomia asioita muutamassa päivässä ei ehdi saada valmiiksi, hyvä jos jotain. Ei kannata stressaantua, kyllä asiat sujuvat. Jos riitoja tulee, sovintoa ja kompromissia kannattaa etsiä.

Perinteisten ja tavanomaisten joulujuomien kanssa kohtuus on paikallaan. Joillakin unohtuu aamuinen ajokunto, joillakin taas saattaa jäädä ryyppy pahasti päälle.

Jouluruoissa kannattaa muistaa, että painolle on paljon tärkeämpää miettiä, mitä ja paljonko syö joulun välillä kuin joulun ja loppiaisen välisenä 12 päivänä. Kohtuus on hyvä neuvo, jälleen kerran.

Joulun sääennuste näyttää jouluiselta. Se tarkoittaa, että niin tiet kuin pihat voivat olla kovinkin liukkaita!

Liikunnan liian rajusti tauon jälkeen aloittava loukkaantuu helposti. Luonnossa liikkuminen kannattaa, kohtuullinen aloitus ja tasaisesti tahtia lisäten on siinäkin paras neuvo. Silloin into säilyy ja saa mukavia elämyksiä.

Flunssaa ja influenssaa esiintyy. Käsien peseminen on suositeltavaa. Äänen käheyden paras hoito on puhumisen välttäminen. Kuiskaaminen rasittaa äänihuulia vielä enmmän kuin hiljaisella äänellä puhuminen.

Influenssarokotuksen ehtii vielä ottamaan!

Joulun liikenteeseen tarvitaan mukaan malttia. Liikkeellä on paljon väkeä. Henkilöautoon mukaan kannattaa ottaa ainakin nestettä tuulilasinpyyhkijöille. Kuskiksi valitaan virkein ja kokenein. Jos joutuu pysähtymään tienvarteen, niin heijastimet ovat ensiarvoisen tärkeitä. Apua odottaessa voi tulla kylmä. Takakontissa oleva viltti ja heijastinliivi eivät vie paljoa tilaa. 

Uudenvuoden rakettien kanssa pitää olla varovainen. Silmävammoista yritetään aina muistuttaa, ihan kaikki eivät vielä sitä usko.

Olen syksyn aikana kiertänyt Pirkanmaata. Pirkkalan kunnanhallituksessa ja- valtuustossa ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustossa ovat olleet esillä kunta- ja maakunta-asiat.

Ihmisten tapaaminen on iso osa politiikkaa, huolen ja ilon aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Jokainen on huolissaan, miten itselle käy jatkossa. Omissa vaalitavoitteissani toivottavasti näkyy, että olen kuunnellut teitä.

Talous on ykkösasia. Jokaisessa kunnassa on syksyn aikana tuskailtu ensi vuoden budjetin kanssa, vain harvoja toiveita pystytään täyttämään. Säästäminen ja tinkiminen on ikävää, rahaa ei vain ole käytössä kuten aiemmin. Poliitikkona voi vaikuttaa, että taloutta hoidetaan asiallisesti ja menot saadaan tulojen kanssa mahdollisimman tasapainoon.

Pirkanmaan reunoilla väki vähenee ja ikääntyy. Tampereella ja ympäristössä taas asukasmäärä kasvaa tasaisesti. Kummatkin aiheuttavat ongelmia kunnille. Siksi asioita terveydenhuollossa ja koulutuksessa on tehtävä jatkossa eri tavalla kuin aikaisemmin.

SOTE-ratkaisu on yksityiskohdiltaan vielä varsin keskeneräinen. Terveydenhuollossa mennään eteenpäin, mutta näyttää siltä, että kunnalla tai kansalaisella on kovin vähän vaikutusvaltaa jatkossa palveluihin tai kuluihin. 

Politiikan tekemisessä pitää katsoa tulevaan. Vanhat hyvät ajat ovat takana ja sen mukaan on elettävä. Se ei tarkoita kurkuutta, vaan sitä että asioita on tehtävä aiempaa fiksummin ja on otettava käyttöön hyviä käytäntöjä.

Hyvää ja virkistävää joulua kaikille! Luonnossa liikkuminen ja uusia ajatuksia tuova lukeminen ja lepo ovat oma joulureseptini.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu, liikunta, kirjallisuus, ruoka, liikenne, SOTE

Vapaaehtoisia tarvitaan hyvään yhteiskuntaan

Lauantai 20.12.2014 - Pirkko Jartti

Vapaaehtoistoiminnan tärkeyttä on tapana kertoa juhlapuheissa. Käytännön arjessa suhde vapaaehtoisten talkoolaisten ja virkamiesten välillä on monimutkainen.

Olennaista vapaaehtoistoiminnassa on halu auttaa toista ihmistä ja olla mukana toiminnassa. Vapaaehtoistoiminta tuottaa iloa ja hyvää mieltä mukana oleville.

Monet järjestöt ja toivottavasti kaikki kunnat osaavat vapaaehtoistoiminnan ja erilaisten tapahtumien pelisäännöt. Ongelmia tulee, kun innostus johtaa harkinnan puutteeseen. Se ei ole holhoamista eikä tarpeetonta sääntelyä. Neuvoja saa, kunhan kysyy.

Vastuukysymykset pitää sopia ensin. Kuka on vakuuttanut kenet ja kenen vastuuvakuutus korvaa mitäkin. Nilkka voi nyrjähtää, kauha voi osua päähän jne. Hyvät järjestäjät tekevät tarvittaessa turvallisuussuunnitelman.

Vapaaehtoistoiminnan tai minkä tahansa tapahtuman järjestäjä huolehtii niin luvista kuin tarpeellisesta koulutuksesta ajoissa.

Jos asiaan liittyy alaikäisiä, tarvitaan tuore rikostaustaote myös vapaaehtoistoiminnassa samoin kuin oppilaitoksissa työskennellessä. Sen saa oikeushallinnon asiointipalvelusta.

Elintarvikkeiden ja ruoan kanssa toimittaessa kysytään hygieniapassia. Sen idea on varmistaa osaltaan elintarvikkeiden turvallisuus. Oluttelttaa ajateltaessa on löydyttävä ainakin anniskelupassin omaava henkilö.

Poliisin myöntämän järjestyksenvalvojan kortin haltijoita tarvitaan yleisötapahtumissa. Ensiapukoulutuksen saaneita henkilöitä tarvitaan ja omat päivitetyt ensiaputaidot ovat jokaiselle hyvä asia. Sydänkohtaus voi yllättää kenet vain.

Iloista tapahtumaa innostuksella järjestävien on hyvä muistaa, että sekä koulutuksiin että lupiin on ymmärrettävät syyt. Valitettavasti iso osa on näistä määräyksistä tullut varsin ikävien tapahtumien seurauksena.

Vapaaehtoistyöhön kuuluvat oleellisena osana eettiset periaatteet kaikkien osalta.

Vapaaehtoisten osallistuminen on hyväksyttävä työyhteisössä ja myöskin tiedettävä sen rajat ja toimintatavat. Vasta silloin pystytään tekemään asioita yhdessä.

Ennen kuin rupeaa järjestämään tapahtumaa, kannattaa olla itse mukana vapaaehtoistoiminnassa. Vaihtoehtoja on tarjolla paljon.

Viranomaisten kanssa vakiintunut ja hyvin toimivaa vapaaehtoistoimintaa löytyy Vapaaehtoisten pelastuspalvelusta ja Punaisen ristin vapaaehtoistoiminnasta.

Viranomaiset saavat nopeasti apuun etsijöitä ja isoihin tapahtumiin saadaan ensiaputaitoisia auttajia.

Mummon Kammari on merkittävä vapaaehtoistyön organisoija ikäihmisten parissa. Ensi- ja turvakodeissa ja monissa muissakin paikoissa vapaaehtoiset huolehtivat harrastustapahtumista ja vaikka vertaistukiryhmien vetämisestä.

Helpoin tapa osallistua on ojentaa käsi ja luovuttaa verta SPR:n veripalvelussa.

Politiikkaan osallistuminen on myös vapaaehtoistoimintaa. Yksikään puolue ei selviä ilman vapaaehtoistyöhön valmiita jäseniä, jotka haluavat rakentaa parempaa yhteiskuntaa.

Vapaaehtoisia ja heidän osallistumistaan tarvitaan. Osallistujille iso kiitos! Teidän ansiostanne tämä on parempi paikka elää. Kaikkia asioita kunta tai valtio ei voi järjestää omana työnään.

Poliitikkojen tehtävä on pitää huolta pelisäännöistä, jotka mahdollistavat vapaaehtoistyön. Ehkä uusien ideoiden keksiminen onnistuu parhaiten kysymällä vapaaehtoisilta itseltään.

1 kommentti . Avainsanat: kolmas sektori, SPR, talkootyö, vapaaehtoistyö, vanhukset

Natoon vaiko ei?

Perjantai 19.12.2014 - Pirkko Jartti

Nato-keskustelusta on puuttunut vastaus kahteen tärkeään kysymykseen: Mitä teemme Natossa? Mitä hyötyä on Natosta meille?

Suomi on Naton kumppanimaana jo niin lähellä kuin vain voi olla liittymättä jäseneksi.

Ulkopolitiikka-lehdessä (4/2014) oli yhteenveto yhdeksästä eri Nato-selvityksestä vuosilta 2002-2014. Osa tekijöistä on kannattanut Nato-jäsenyyttä, osa vastustanut. Kaikki ovat toivoneet selvityksensä antavan pohjaa faktoihin perustuvaan keskusteluun.

Kansalaiskeskustelu on jäänyt valitettavasti puuttumaan. Presidentti Niinistö on linjannut, että Nato-jäsenyydellä on oltava suomalaisten enemmistön tuki.

Suomen Nato-jäsenyyttä kannattaa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tutkimuksissa (12/2014) noin 30 prosenttia suomalaisista.

Yleinen epävarmuuden tunne on lisääntynyt. Venäjän ja Ukrainan tilanne vaikuttaa näkemykseen riippumatta siitä, onko huolestunut Suomen puolustusvoimien kyvyistä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak vuoden 2007 selvityksessä muistuttaa, että Nato-jäsenyys kasvattaa painetta osallistua operaatioihin maailmalla. Jos Suomi ei ole valmis lähettämään sotilasosastoja esim. Istanbuliin, Tallinnaan tai Washingtoniin kohdistuvan hyökkäyksen torjumiseksi, jäsenyyttä ei pidä hakea.

Vaikka Nato-operaatioihin osallistuvat sotilaamme ovat vapaaehtoisia ja ammattilaisia, se merkitsee myös tappioiden riskiä. Afganistanissa on kaatunut kaksi suomalaista sotilasta. Tanska on menettänyt 42 ja Viro 9 taistelijaa.

Naton etuja perustellaan turvatakuilla, vaikutusvallalla ja taloudellisilla hyödyillä, vaikka kulut hieman nousisivat.

Kenraali evp Gustav Hägglund on huolissaan siitä, että jos puolustuksesta huolehtisi mahtava sotilasliitto, niin mielipiteet kääntyisivät yleistä asevelvollisuutta vastaan.

Oman maanpuolustustahdon kohtalon lisäksi selvityksissä ollaan huolissaan yleisesti Naton luonteesta ja turhista sodista.

Suomen Nato-jäsenyys merkitsisi suhteiden hankaloitumista ja kiristymistä Venäjän kanssa, ainakin joksikin aikaa. Pietari on Venäjän sydänaluetta, jonka he varmasti haluavat pitää sotilaallisesti turvattuna.

Kokoomus on linjannut, että jäsenyys Natossa vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja kansainvälistä asemaa. Puolueen sisällä on erilaisia näkemyksiä Natosta.

Nato-jäsenyys on perusteltava niin hyvin, että kansa on sen takana. Sitä ei voi myöskään päättää pienellä enemmistöllä Eduskunnassa. Siksi keskustelua tarvitaan ja myös faktoja.

3 kommenttia . Avainsanat: Nato, Suomi, enemmistö, turvallisuus, maanpuolustus

Normaali liikennesää - hengenvaarallinen

Keskiviikko 17.12.2014 - Pirkko Jartti

Viime viikonloppuna tieliikenteessä kuoli kuusi ihmistä kahdessa onnettomuudessa. Tänäkin vuonna liikenteessä menehtyy noin 250 ihmistä ja loukkaantuu vakavasti yli tuhat ihmistä. Se on liian paljon!

Säälle ei voi mitään. Vaikeinta on asenteiden muuttaminen.

Joillekin liikenneturvallisuuden parantaminen merkitsee samaa kuin puuttuisi heidän kansalaisoikeuksiinsa. Me kaikki tiedämme lähipiirissämme jonkun tutun, joka on ollut liikenneonnettomuudessa. Heilläkin on oikeutensa turvalliseen liikenteeseen.

Ehkä autoihin ja moottoripyöriin innostuneiden pitäisi antaa ajaa lujaa turvallisesti suljetuilla radoilla. Se yhdistettynä muuhun asennekasvatukseen voisi saada nuorten huomion. Näin he saisivat purettua paineita.

Aikuisten ja kokeneiden kuskien osaamisen päivittäminen on myös vaikeaa. Ennakoivan ajon ja liukkaan kelin opetus voisi olla osa yritysten tyky-toimintaa. Kulut voisivat olla osittain Kela-korvattavia kuten työterveyden ensiapukoulutuskin.

Kun ajaa mutkaisella tiellä, niin aina joku ohittaa täysin typerässä paikassa ilman mitään näkyvyyttä. Se harmittaa ja pelottaakin. Vilkun käyttö on myös heikkoa. 

Liikenteen turvallisuudessa Suomi on jäljessä muita Pohjoismaita. Tieverkoston kunnossa, kevyen liikenteen väylien määrässä, valvonnassa ja asenteissa on parantamisen varaa.

Alkolukko on yleistynyt. Se on pakollinen koulu-ja päiväkotikuljetuksissa. Ammattiliikenteessä tulisi olla nollatoleranssi. Se voisi olla osa yritysten imagoa ja työturvallisuutta. Joillakin tehtailla puhallutetaan jo rutiininomaisesti kaikki alueelle tulevat.

Ammattiliikenteen jatkuva koulutus on hyvä asia. Ajokykyyn vaikuttavat sairaudet ja erilaiset mielenterveysongelmat. Ne ovat haasteita sekä lääkäreille että liikenteen valvonnalle.

Valvonnan ja samalla kiinnijäämisriskin nostaminen niin rattijuoppoudesta, ylinopeuksista kuin vaarallisista ohituksistakin kuuluu poliisille. Peltipoliisi ei puhalluta, ei neuvo tai huomauta eikä se korvaa näkyvää valvontaa.

Liikkuva poliisi lakkautettiin omana organisaationa viime vuonna. Paljon Pohjois-Pirkanmaalla liikkuvana oma kokemus on, että samalla liikenteen valvonta ja poliisien näkeminen maakunnan reunoilla väheni roimasti. Se ei ainakaan paranna liikenteen turvallisuutta. Syrjäisimmillä seuduilla aikaisemmin Liikkuvan poliisin partio oli se, joka saatiin avuksi niin onnettomuuksissa, rikosten torjunnassa kuin tulipaloissa.

Kameravalvonnan lisääminen on turvallisuudelle hyvä asia. Ruotsissa on jokaisessa kameratolpassa kamera. Samalla niiden sijoittelulla on tavoitteena leikata suuria nopeuksia vaarallisissa paikoissa.

Tiemäärärahojen leikkaaminen vaikuttaa teiden kunnossapitoon ja viivyttää keskikaiteiden ja muiden turvallisuutta tehokkaasti parantavien muutosten tekemistä. Rautateiden tasoristeysten poistaminen tai varustaminen etenee yhtä hitaasti kuin rataverkon perusparannus.

Pyöräily ja muu kevyt liikenne on lisääntynyt nopeasti. Kunnille se merkitsee tarvetta parantaa pyöräteitä ja ylipäätään muutenkin lisätä rakenteellista turvallisuutta, etenkin koululaisten paljon käyttämillä reiteillä. Varoitusmerkki ja nopeusrajoitus eivät välttämättä vähennä onnettomuusriskiä.

Kevyen liikenteen väylien parantamisessa on hyvää se, että siitä on hyötyä. Lähiliikkumisen mahdollisuuksien parantaminen on hyvä asia kunnan vetovoimalle siinä kuin liikenneturvallisuudelle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Liikenneturva, poliisi, liikennelääkäri, liikenneonnettomuus, alkolukko

Naispoliitikko on muutakin kuin juhlapuku

Maanantai 8.12.2014 - Pirkko Jartti

Kukaan poliitikko ei kieltäydy julkisuudesta, jonka juhlapuvun esittely televisiossa tuo. Eikä iltapäivälehtien muotikuvistakaan haittaa ole uudelleenvalinnalle.

Äänestäjien kannattaa muistaa, että nainen poliitikkona on mukana ajatustensa ja arvojensa ansioista enemmän kuin pukusuunnittelijan valinnan onnistumisen takia.

Kannattaisi kysyä mielipiteitä, valintoja ja tekoja juhlapuvun paljastavuuden lisäksi.

Naisena politiikassa matkan varrella tulee mieleen, että kysytäänköhän arvoisilta toisen sukupuolen edustajilta ihan samoja asioita ja arvostellaanko heitä samalla tavalla. Valitettavasti vastaus on vielä yli 100 vuotta naisten äänioikeuden saamisen jälkeen, että ei.

Ihmisistä on noin puolet naisia ja miehiä. Kuten elämässä yleensä, monipuolisuus päätöksenteossa on hyvä asia. Siksi on tärkeää, että niin naisten kuin miesten näkökulmat kuuluvat samalla vahvuudella.

Kummallisin miesten ja äijäporukoiden vallan käytön paikka ovat pörssiyhtiöt. Asiasta on puhuttu jo vuosikymmeniä, mutta muutoksia ei vaan tapahdu. Selitykset ovat silti vain ontuvampia. 

Osaavia, lahjakkaita, asiantuntevia ja eteenpäin haluavia naisia on maassa ihan riittävästi, jotta mihin tahansa tehtävään löytyy varteenotettava ehdokas.

Kukaan ihminen, ei edes nainen, halua olla kiintiön täyte. Kiintiö ei silti tarkoita, että laatuvaatimuksista henkilövalinnassa pitäisi tinkiä.

Kuntien lautakuntien sukupuolikiintiö on ollut hyvä asia. Sopivia ihmisiä on aina löydetty. Koska päätöksenteko vaikuttaa niin miehiin kuin naisiin, on ollut hyvä, että kaikkia asioita on ollut käsittelemässä miehiä ja naisia, samoin kuin heitä on eri puolueista. 

Pörssiyhtiöiden asiakkaissa, kohderyhmissä ja työntekijöissä on miehiä ja naisia. Siksi on kohtuullista, että niiden hallituksissa ja johtoryhmissä on kummankin sukupuolen edustajia.

Asia ei näytä etenevän vapaaehtoisesti. Miksi? Ulkomaalaisiakin rekrytoidaan hallituksiin, jotta saadaan osaamista asiakasmarkkinoista ja kansainvälistymistä.

Ehkä juhlapukujulkisuus ja sen hyväksikäyttö yhdistettynä vanhakantaiseen mediaan aiheuttaa näkövirheen. Naiset saadaan näyttämään vain pitämiltään juhlapuvuilta. Samalla unohdetaan, että juhlapuvun lisäksi kyse on osaamisesta, arvoista ja asenteesta, ihan kokonaisesta ihmisestä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: poliitikko, pörssiyhtiö, nainen

Suomi on edelleen kärjessä!

Perjantai 5.12.2014 - Pirkko Jartti

Taloussynkkyydestä huolimatta Suomessa on edelleen monia onnistumisia ja vahvuustekijöitä. Ne on vain helppo unohtaa huonojen uutisten saadessa isot otsikot.

Tässä on tuoreita löytämiäni otsikoita:

Suomen kansantalous on maailman neljänneksi kilpailukykyisin (World Economic Forum)

Korruptioindeksissä Suomi on kolmanneksi vähiten korruptoitunut maa, Pohjoismaat kärjessä. (Transparency International)

Suomessa palkkaerot ovat edelleen pienet, neljänneksi pienimmät Euroopassa. (Palkansaajien tutkimuslaitos)

Helsingin yliopisto on maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. (Shanghain lista)

Suomen peruskoulun oppilaat ovat Euroopan parhaita ongelmanratkaisussa. (OKM)

Syövänhoito on huipputasoa. Suomen 14 yleisimmässä syövässä 5-vuotiseloonjääminen oli vv. 2003-2006 66%, kun vv. 1998-2001 5-vuotiseloonjääminen oli 58%. (Suomen Syöpärekisteri)

Alle 5-vuotiaita lapsia kuolee Suomessa vähemmän kuin länsimaissa keskimäärin. (Lancet)

Muutos on mahdollisuus! Se kuulostaa vaikeuksien keskellä sanottuna ehkä nololta ja tyhmältäkin, mutta se pitää kuitenkin paikkansa.

Talous- ja työllisyystilanne on toki vakava asia. Viennin kärkenä olleet Nokian ict-teollisuuden sekä kirjojen ja sanomalehtien myynnistä riippuvan metsäteollisuuden rakennemuutos kurittaa maatamme. Samaan aikaan euro on tuonut talouteen vakautta ja korot ovat pysyneet matalina.

Ukrainan kriisi toi uutisiin oman mörkönsä. Venäjä varmasti puolustaa Pietaria ja Murmanskia, kuten aina ennenkin se on tehnyt. Silti Suomen ympärillä sotavoimat ovat nykyisin todella paljon pienemmät kuin kylmän sodan aikana ja silloinkin pärjättiin ilman yöunien menettämistä.

Muutos rakentuu aina jokaisen omille vahvuuksille ja mahdollisuuksille. Toiveita ja unelmiakaan ei auta unohtaa. Suomella on vahva pohja, josta on hyvä mennä eteenpäin. 1990-luvun lamasta selvittiin, mikä myös kannattaa muistaa.

Itsenäisyyspäivänä kannattaa käyttää ajatus Suomen ja Pirkanmaan hyville asioille.

Hyvää Itsenäisyyspäivää teille kaikille!

1 kommentti . Avainsanat: Suomi, Itsenäisyyspäivä, talous, Pirkanmaa

Sodan ja rauhan veteraanit

Keskiviikko 3.12.2014 - Pirkko Jartti

Talvisodan alkamisesta on 75 vuotta ja Jatkosodan päättymisestä 70 vuotta. Ensin 105 päivää ja välirauhan jälkeen kolme vuotta ja kolme kuukautta sotaa.

Talvisodan veteraanit ovat jo yli 90-vuotiaita tervaskantoja ja nuorimmat ovat lähes 90-vuotiaita ikäihmisiä.

Sotiemme veteraanien kunnioittaminen on sitä, kuinka hyvin pystymme vanhusten palvelut hoitamaan ja järjestämään. Itsenäisyyspäivän lipputervehdyksillä ja marssimusiikilla on paikkansa arjen piristäjänä, mutta tärkeämpi asia on järjestää apua veteraanien arkiaskareisiin ja esimerkiksi heidän ulkoilluttamiseensa. Perushoidon lisäksi ikäihmisen arkeen kuuluvat luonnollisesti myös viihde ja kulttuuri.

SOTE-uudistuksessa veteraaneja ei mainita ollenkaan. Heidän kohdallaan sosiaalipalvelut, perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito kohtaavat. Miten järjestetään arjessa pärjääminen ja sodan vammojen hoitaminen?

Sotiemme veteraanien ikääntyessä kyse on myös heidän puolisoistaan ja ikätovereista, jotka tekivät pitkän päivätyön sota-aikana ja maamme jälleenrakennuksessa. Puhumme samalla kaikkien ikäihmisten palveluiden järjestämisestä ja nimenomaan todellisista käytännön asioista.

Kun joku puhuu veteraanien asiasta, kannattaa aina kysyä, mihin se kerätty raha päätyy. On tärkeää, että raha tulee näiden yli 90-vuotiaiden arkeen.

Onneksi avustusrahat päätyvät suurimmalta osalta oikeaan paikkaan. Valitettavasti huijareita ja keräyskulujen kartuttajia on myös ollut liikkeellä.

Uutena ryhmänä tulevat veteraanit, jotka toimivat rauhanturvaajina ja kriisinhallinnan tehtävissä sota- ja kriisialueilla. Rauhanturvaajiamme on niin Libanonissa, Somaliassa kuin Afganistanissa ja Keski-Afrikan Tasavallassa. Kaikkiaan sotilaallisissa ja siviilitehtävissä maailmalla on noin 700 henkeä.

Tästä linkistä näkee osallistumisemme kansainväliseen kriisinhallintaan.

Rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta ovat tärkeä osa Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikkaa, He ovat siellä jossain isänmaan asialla.

Kaikkiaan 37 000 suomalaista on palvellut erilaisissa rauhanturvatehtävissä vuodesta 1956 lähtien.

Ulkomaanoperaatioissa on riskinsä. Tiedämme elämän kriisialueella aiheuttaneen niin ruumiillisia kuin henkisiäkin vammoja, jotka vaativat asianmukaista hoitoa. Pitkäkestoinen stressi koskee myös kotiin jääneitä omaisia.

Suomessa on tarvetta hoitaa ja kuntouttaa uusia sodassa ja sodan olosuhteissa vammautuneita sotilaita.

Ongelmana Suomessa ovat olleet etenkin Valtionkonttorin käytännöt ja lainsäädäntö.

Itsenäisyyspäivänä on syytä muistaa sekä sotiemme veteraaneja että rauhanturvaamisen uusveteraaneja.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sotaveteraani, vanhustenhoito, sosiaalipalvelut, Itsenäisyyspäivä, SOTE

Politiikka on suvaitsevaisuuslaji

Tiistai 2.12.2014 - Pirkko Jartti

Politiikon on helppo esiintyä äärimielipiteiden kannattajana. Se tuo huomiota mediassa ja näyttäytyy tiukkuutena. Todellisuudessa äärimielipiteiden edustajat eivät saa mitään aikaan,  koska politiikka vaatii aina yhteistyökykyä ja valmiutta neuvotella.

Politiikassa yhteistyöllä edistetään omia ja kansalaisten tavoitteita. Samalla toimitaan myös kansakunnan parhaaksi. Se edellyttää uskallusta vuorovaikutukseen ja suvaitsevaisuuteen.

Suvaitsevaisuus on UNESCO:n määritelmän mukaan "meidän maailmamme kulttuureiden, ilmaisutapojemme ja inhimillisten elämänmuotojen rikkaan moninaisuuden kunnioittamista, hyväksymistä ja arvostamista".

Linkki UNESCO:n kulttuurisen moninaisuuden julistukseen.

Toki suvaitsevaisuudella on rajansa. Se voidaan tiivistää filosofi John Rawlsin vapausperiaatteella: kaikille pitää taata mahdollisimman suuri vapaus tavoitella omia arvojaan, kunhan he eivät tule samalla talloneeksi muiden vapauksia.

Suomen perustuslaissa ja maamme solmimissa kansainvälisissä sopimuksissa on näitä muidenkin vapauksia.

Ihmisillä, jotka ovat luonnostaan erilaisia esimerkiksi ulkomuotonsa, asemansa, puhetapansa, käyttäytymismuotojensa ja arvojensa puolesta, on oikeus elää rauhassa. He saavat olla sellaisia kuin ovat.

Suvaitsevaisuuden osoittaminen ei merkitse yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden sietämistä eikä omasta vakaumuksesta luopumista.

Jokaisen on saatava pitää kiinni vakaumuksestaan vapaasti. Jokaisen on myös hyväksyttävä, että toiset pitävät kiinni omastaan.

Politiikassa äänestetään, jotta ei tarvita joukkotappeluita. Siksi äänestysten tuloksia on kunnioitettava.

Tämä oli hieman pitkä johdanto, miksi vaalikampanjassa tai vaaliohjelmassa lupaukset jäävät ympäripyöreiksi.

Jos maalaa itsensä nurkkaan kovin jyrkillä mielipiteillä, niin yhteistyötä on vaikea tehdä. Silloin myös asioiden ajaminen ei onnistu. Poliittisessa keskustelussa yritetään löytää kanta, johon kaikki tai ainakin enemmistö sitoutuvat enemmän tai vähemmän hammasta purren.

Poliittisten päätösten on hyvä perustua myös faktoihin ja tutkittuun tietoon. Se parantaa keskustelun tasoa ja synnyttää parempia päätöksiä. Tietoa on nykyisin enemmän käytettävissä kuin koskaan.

Populisti harvoin viitsii perustella mielipidettään, koska kannattajat eivät niitä kysy. Ehkä kannattaisi. Populisti myös harvoin kuuntelee tai edes haluaa kuulla toisten perusteluita.

Populismi ei ole hyväksi kansakunnalle. Politiikka on suvaitsevaisuuslaji.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Unesco, yhteistyö, politiikka, suvaitsevaisuus