Blogikirjoituksia

Hyvää joulua!

Tiistai 23.12.2014 - Pirkko Jartti


Jouluviikko on tänä vuonna vapaapäiviltään lähes pisin mahdollinen. Se antaa mahdollisuuden levätä, harrastaa, liikkua, olla perheen ja ystävien kanssa.

Valitettavasti joulun jälkeen niin työterveydessä kuin lastensuojelussa on kiirettä. Loma ja joulu eivät olleetkaan ihan sitä, mitä etukäteen kukin oli ajatellut ja aikonut.

Odotusten suhteen kannattaa ainakin olla kohtuullinen. Ei kannata pettyä siitä, mitä tuli, vaan iloita, mitä saa ja voi tehdä.

Vapaita ei kannata täyttää ohjelmalla ja menoilla aamusta iltaan. Kaikkia lukemattomia asioita muutamassa päivässä ei ehdi saada valmiiksi, hyvä jos jotain. Ei kannata stressaantua, kyllä asiat sujuvat. Jos riitoja tulee, sovintoa ja kompromissia kannattaa etsiä.

Perinteisten ja tavanomaisten joulujuomien kanssa kohtuus on paikallaan. Joillakin unohtuu aamuinen ajokunto, joillakin taas saattaa jäädä ryyppy pahasti päälle.

Jouluruoissa kannattaa muistaa, että painolle on paljon tärkeämpää miettiä, mitä ja paljonko syö joulun välillä kuin joulun ja loppiaisen välisenä 12 päivänä. Kohtuus on hyvä neuvo, jälleen kerran.

Joulun sääennuste näyttää jouluiselta. Se tarkoittaa, että niin tiet kuin pihat voivat olla kovinkin liukkaita!

Liikunnan liian rajusti tauon jälkeen aloittava loukkaantuu helposti. Luonnossa liikkuminen kannattaa, kohtuullinen aloitus ja tasaisesti tahtia lisäten on siinäkin paras neuvo. Silloin into säilyy ja saa mukavia elämyksiä.

Flunssaa ja influenssaa esiintyy. Käsien peseminen on suositeltavaa. Äänen käheyden paras hoito on puhumisen välttäminen. Kuiskaaminen rasittaa äänihuulia vielä enmmän kuin hiljaisella äänellä puhuminen.

Influenssarokotuksen ehtii vielä ottamaan!

Joulun liikenteeseen tarvitaan mukaan malttia. Liikkeellä on paljon väkeä. Henkilöautoon mukaan kannattaa ottaa ainakin nestettä tuulilasinpyyhkijöille. Kuskiksi valitaan virkein ja kokenein. Jos joutuu pysähtymään tienvarteen, niin heijastimet ovat ensiarvoisen tärkeitä. Apua odottaessa voi tulla kylmä. Takakontissa oleva viltti ja heijastinliivi eivät vie paljoa tilaa. 

Uudenvuoden rakettien kanssa pitää olla varovainen. Silmävammoista yritetään aina muistuttaa, ihan kaikki eivät vielä sitä usko.

Olen syksyn aikana kiertänyt Pirkanmaata. Pirkkalan kunnanhallituksessa ja- valtuustossa ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustossa ovat olleet esillä kunta- ja maakunta-asiat.

Ihmisten tapaaminen on iso osa politiikkaa, huolen ja ilon aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Jokainen on huolissaan, miten itselle käy jatkossa. Omissa vaalitavoitteissani toivottavasti näkyy, että olen kuunnellut teitä.

Talous on ykkösasia. Jokaisessa kunnassa on syksyn aikana tuskailtu ensi vuoden budjetin kanssa, vain harvoja toiveita pystytään täyttämään. Säästäminen ja tinkiminen on ikävää, rahaa ei vain ole käytössä kuten aiemmin. Poliitikkona voi vaikuttaa, että taloutta hoidetaan asiallisesti ja menot saadaan tulojen kanssa mahdollisimman tasapainoon.

Pirkanmaan reunoilla väki vähenee ja ikääntyy. Tampereella ja ympäristössä taas asukasmäärä kasvaa tasaisesti. Kummatkin aiheuttavat ongelmia kunnille. Siksi asioita terveydenhuollossa ja koulutuksessa on tehtävä jatkossa eri tavalla kuin aikaisemmin.

SOTE-ratkaisu on yksityiskohdiltaan vielä varsin keskeneräinen. Terveydenhuollossa mennään eteenpäin, mutta näyttää siltä, että kunnalla tai kansalaisella on kovin vähän vaikutusvaltaa jatkossa palveluihin tai kuluihin. 

Politiikan tekemisessä pitää katsoa tulevaan. Vanhat hyvät ajat ovat takana ja sen mukaan on elettävä. Se ei tarkoita kurkuutta, vaan sitä että asioita on tehtävä aiempaa fiksummin ja on otettava käyttöön hyviä käytäntöjä.

Hyvää ja virkistävää joulua kaikille! Luonnossa liikkuminen ja uusia ajatuksia tuova lukeminen ja lepo ovat oma joulureseptini.

Avainsanat: joulu, liikunta, kirjallisuus, ruoka, liikenne, SOTE


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini