Blogikirjoituksia

Vaalikoneen vastaukset - vinkkejä lukijoille

Maanantai 12.1.2015 - Pirkko Jartti


Netin vaalikoneiden paras ominaisuus on ehdokkaiden tasa-arvoisuudessa. Sieltä löytää kiinnostavia ehdokkaita, jotka eivät ole kansanedustajia tai tv-julkkiksia. Huono puoli on se, että aika monimutkaiset asiat joutuu kuittaamaan rastilla ja parilla rivillä tekstiä.

Vaalikoneita on paljon. Niihin vastataan nopeasti ja kaikkiin vastaaminen vie paljon aikaa. Kysymykset on laadittu hyvin, huonosti tai monitulkintaiseksi. Ymmärränkö ne samalla tavalla kuin äänestäjät?

Sitoudunko vaalikoneessa antamaani mielipiteeseeni? Ainakin keväällä annettujen vastausten mukaan tullaan kaikkien kansaedustajien toimia arvostelemaan mediassa.

Vaalikoneissa on omat ongelmansa. Kysymysten lisäksi ehdokkaan ja äänestäjien mielipiteiden samankaltaisuutta mitataan vähän sinnepäin. Helpoin tapa on laskea +1p, jos mielipide on sama ja -1p, jos mielipide on eri. Tällöin tietysti kysymysten olisi oltava yhtä tärkeitä ja samoja merkitykseltään. Näinhän todellisuudessa ei ole. 

Vinkki: vaalikonetta kannattaa kokeilla useamman kerran ja hieman vaihdella omia vastauksia, jos ehdokkaat vaihtuvat paljon, niin kannattaa tarkastella tarkemmin tarjottujen ehdokkaiden omia vastauksia.

Me ehdokkaat periaatteessa sitoudumme oman puolueemme linjaan. Senkin sisällä meillä kaikilla on omat painotuksemme. Lehdissä vaalikoneiden datasta sitten päätellään, miten sijoitumme puolueemme sisällä, joskus sekin menee päin honkia.

Noloimpia ovat ehdokkaat, jotka vastaavat kaikkeen suunnilleen keskinkertaisesti, jolloin he olisivat mahdollisimman paljon kaikkien kavereita. Jotkut taas vastaavat, kuten kuvittelevat äänestäjien haluavan heidän vastaavan. 

Todellisuudessa yksinkertaisetkin kysymykset ovat monimutkaisia. Tämän olen politiikassa oppinut.

Kysymys: "Tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita."

Tämän kanssa voin olla samaa mieltä. Paljon töitä paiskivien on saatava nauttia työnsä tuloksista. Suuret ja kohtuuttomat tuloerot taas ovat Suomelle huono asia eivätkä kaikki tuloerot johdu lahjakkuudesta tai ahkeruudesta. Niitä en kannattaisi.

Netistä löytyi sattumalta Osmo Soinivaaran tuskainen pohdinta tähän samaan kunnallisvaalien vaalikoneen kysymykseen vuodelta 2012. 

Kysymys:" Perinteiset arvot - kuten koti, uskonto ja isänmaa - muodostavat hyvän arvopolitiikan politiikalle."

Tähän todennäköisesti vastaisin olevani samaa mieltä ja se on osa arvojani. Silti "koti, uskonto ja isänmaa" 2015 ovat sisällöltään kovin erilainen asia kuin vaikka 1939. Suomen perinteisiä arvoja ovat ainakin demokratia, koulutus ja tasa-arvo.

Politiikka voi tukea koteja, kaikenlaisia koteja. Vaikka uskonto ei ole valtion, vaan kirkkojen oma asia, niin sieltä tuleva ajatus tasa-arvoisuudesta ja myötätunnosta osana hyvää elämää, ovat osa omaa arvomaailmaani. Isänmaa on se, minkä parasta me kaikki poliitikot yritämme ajaa.

En aio olla vaalikoneiden vanki. Minusta jokaisen poliitikon on käytettävä parasta saatavilla olevaa tietoa. Hyvä poliitikko muuttaa mielpidettään, kun tiedot asiasta paranevat.

Blogeissa selitän omaa ajatteluani ja arvojani enemmän kuin parilla lauseella vaalikoneen selityskentässä. Toisaalta ja toisaalta selittely on hieman tylsää. Helpompaa olisi antaa räväköitä populistisia otsikoita, kuten jotkut kanssaehdokkaat. Silti teen mieluummin rakentavaa ja tietoon perustuvaa politiikkaa äänestäjien ja Suomen parhaaksi.

"Onko vaalilupaukset tehty rikottavaksi?" ,kuten varmasti jossain tullaan kirjoittamaan. Onneksi ovat ja yksikään puolue ei ole diktaattorina. Se mahdollistaa neuvottelemisen, poliittisen keskustelun ja parhaan lopputuloksen hakemisen.

Kompromisseista huolimatta ajan oman arvopohjani ja linjani mukaisia asioita parhaani mukaan.

Vaalikoneita kannattaa kokeilla, silti niiden tuloksia kannattaa katsoa hieman kriittisesti ja tutustua omalta tuntuviin ehdokkaisiin muutenkin. Äänestäminen on tärkeintä, vain annetut äänet lasketaan.

Avainsanat: vaalikone, eduskuntavaalit, kansanedustaja, tv-julkkis


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini