Blogikirjoituksia

Suomi on edelleen kärjessä!

Perjantai 5.12.2014 - Pirkko Jartti

Taloussynkkyydestä huolimatta Suomessa on edelleen monia onnistumisia ja vahvuustekijöitä. Ne on vain helppo unohtaa huonojen uutisten saadessa isot otsikot.

Tässä on tuoreita löytämiäni otsikoita:

Suomen kansantalous on maailman neljänneksi kilpailukykyisin (World Economic Forum)

Korruptioindeksissä Suomi on kolmanneksi vähiten korruptoitunut maa, Pohjoismaat kärjessä. (Transparency International)

Suomessa palkkaerot ovat edelleen pienet, neljänneksi pienimmät Euroopassa. (Palkansaajien tutkimuslaitos)

Helsingin yliopisto on maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. (Shanghain lista)

Suomen peruskoulun oppilaat ovat Euroopan parhaita ongelmanratkaisussa. (OKM)

Syövänhoito on huipputasoa. Suomen 14 yleisimmässä syövässä 5-vuotiseloonjääminen oli vv. 2003-2006 66%, kun vv. 1998-2001 5-vuotiseloonjääminen oli 58%. (Suomen Syöpärekisteri)

Alle 5-vuotiaita lapsia kuolee Suomessa vähemmän kuin länsimaissa keskimäärin. (Lancet)

Muutos on mahdollisuus! Se kuulostaa vaikeuksien keskellä sanottuna ehkä nololta ja tyhmältäkin, mutta se pitää kuitenkin paikkansa.

Talous- ja työllisyystilanne on toki vakava asia. Viennin kärkenä olleet Nokian ict-teollisuuden sekä kirjojen ja sanomalehtien myynnistä riippuvan metsäteollisuuden rakennemuutos kurittaa maatamme. Samaan aikaan euro on tuonut talouteen vakautta ja korot ovat pysyneet matalina.

Ukrainan kriisi toi uutisiin oman mörkönsä. Venäjä varmasti puolustaa Pietaria ja Murmanskia, kuten aina ennenkin se on tehnyt. Silti Suomen ympärillä sotavoimat ovat nykyisin todella paljon pienemmät kuin kylmän sodan aikana ja silloinkin pärjättiin ilman yöunien menettämistä.

Muutos rakentuu aina jokaisen omille vahvuuksille ja mahdollisuuksille. Toiveita ja unelmiakaan ei auta unohtaa. Suomella on vahva pohja, josta on hyvä mennä eteenpäin. 1990-luvun lamasta selvittiin, mikä myös kannattaa muistaa.

Itsenäisyyspäivänä kannattaa käyttää ajatus Suomen ja Pirkanmaan hyville asioille.

Hyvää Itsenäisyyspäivää teille kaikille!

1 kommentti . Avainsanat: Suomi, Itsenäisyyspäivä, talous, Pirkanmaa

Sodan ja rauhan veteraanit

Keskiviikko 3.12.2014 - Pirkko Jartti

Talvisodan alkamisesta on 75 vuotta ja Jatkosodan päättymisestä 70 vuotta. Ensin 105 päivää ja välirauhan jälkeen kolme vuotta ja kolme kuukautta sotaa.

Talvisodan veteraanit ovat jo yli 90-vuotiaita tervaskantoja ja nuorimmat ovat lähes 90-vuotiaita ikäihmisiä.

Sotiemme veteraanien kunnioittaminen on sitä, kuinka hyvin pystymme vanhusten palvelut hoitamaan ja järjestämään. Itsenäisyyspäivän lipputervehdyksillä ja marssimusiikilla on paikkansa arjen piristäjänä, mutta tärkeämpi asia on järjestää apua veteraanien arkiaskareisiin ja esimerkiksi heidän ulkoilluttamiseensa. Perushoidon lisäksi ikäihmisen arkeen kuuluvat luonnollisesti myös viihde ja kulttuuri.

SOTE-uudistuksessa veteraaneja ei mainita ollenkaan. Heidän kohdallaan sosiaalipalvelut, perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito kohtaavat. Miten järjestetään arjessa pärjääminen ja sodan vammojen hoitaminen?

Sotiemme veteraanien ikääntyessä kyse on myös heidän puolisoistaan ja ikätovereista, jotka tekivät pitkän päivätyön sota-aikana ja maamme jälleenrakennuksessa. Puhumme samalla kaikkien ikäihmisten palveluiden järjestämisestä ja nimenomaan todellisista käytännön asioista.

Kun joku puhuu veteraanien asiasta, kannattaa aina kysyä, mihin se kerätty raha päätyy. On tärkeää, että raha tulee näiden yli 90-vuotiaiden arkeen.

Onneksi avustusrahat päätyvät suurimmalta osalta oikeaan paikkaan. Valitettavasti huijareita ja keräyskulujen kartuttajia on myös ollut liikkeellä.

Uutena ryhmänä tulevat veteraanit, jotka toimivat rauhanturvaajina ja kriisinhallinnan tehtävissä sota- ja kriisialueilla. Rauhanturvaajiamme on niin Libanonissa, Somaliassa kuin Afganistanissa ja Keski-Afrikan Tasavallassa. Kaikkiaan sotilaallisissa ja siviilitehtävissä maailmalla on noin 700 henkeä.

Tästä linkistä näkee osallistumisemme kansainväliseen kriisinhallintaan.

Rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta ovat tärkeä osa Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikkaa, He ovat siellä jossain isänmaan asialla.

Kaikkiaan 37 000 suomalaista on palvellut erilaisissa rauhanturvatehtävissä vuodesta 1956 lähtien.

Ulkomaanoperaatioissa on riskinsä. Tiedämme elämän kriisialueella aiheuttaneen niin ruumiillisia kuin henkisiäkin vammoja, jotka vaativat asianmukaista hoitoa. Pitkäkestoinen stressi koskee myös kotiin jääneitä omaisia.

Suomessa on tarvetta hoitaa ja kuntouttaa uusia sodassa ja sodan olosuhteissa vammautuneita sotilaita.

Ongelmana Suomessa ovat olleet etenkin Valtionkonttorin käytännöt ja lainsäädäntö.

Itsenäisyyspäivänä on syytä muistaa sekä sotiemme veteraaneja että rauhanturvaamisen uusveteraaneja.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sotaveteraani, vanhustenhoito, sosiaalipalvelut, Itsenäisyyspäivä, SOTE