Blogikirjoituksia

Kiitos äänestäjät, kannattajat ja tukiryhmäläiset

Sunnuntai 3.5.2015 - Pirkko Jartti

Eduskuntavaalit 2015 vaalikampanja on ohi. Ensikertalaiselle se oli huikea kokemus. Kiitos kaikille äänestäjille, matkan varrella kannustaneille ja tukiryhmäläisille! Lämpimät onnittelut kaikille valituille kansanedustajille!

Kokoomus menetti yhden paikan pienellä äänimäärällä. No, 2011 Kokoomus sai viimeisen paikan. Kampanjan aikana pääsin kertomaan tärkeistä asioista ja kuulemaan huolia ja iloja ympäri Pirkanmaata.

Työni jatkuu lääkärinä. Samoin luottamustoimet jatkuvat niin Pirkkalan valtuustossa ja kunnanhallituksessa kuin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustossa ja kuvantamis- ja sairaala-apteekin johtokunnassakin.

Kampanjan aikana kiersin ympäri Pirkanmaata: Virroilta Valkeakoskelle, Sastamalasta Mänttä-Vilppulaan. Olen ajellut Pirkanmaata ennenkin, mutta tein taas uusia havaintoja maakunnastamme. Tampereella ja sen ympäryskunnissa haasteet ja ratkaisut ovat kovin erilaisia kuin maakunnan pohjoisen laidan kunnissa, joissa väestö ikääntyy nopealla tahdilla.

Liikenne, turvallisuus, työttömyys ja SOTE-ratkaisun tuomat asiat puhuttivat vaalikampanjassa ja varmasti ne tulevat puhuttamaan edelleen. Itse tulen pitämään terveyden ja sosiaalipuolen asioita sekä liikenteeseen liittyviä teemoja esillä eri foorumeilla.

Seuraava hallitus joutuu tekemään vaikeita valintoja. Inhimillisyys ja tulevaisuudenajattelu ovat toivottavasti päätösten taustavoima.

Pirkanmaalla on paljon aineksia menestyä jatkossakin. Tarvitsemme yhteistyötä ja eteenpäin suuntaavaa optimistista toimeen tarttumista. Teollisuudella ja palveluilla on voimavarana hyvät yliopistot ja sieltä valmistuvat osaajat. Yliopistot houkuttelevat myös tänne osaajia ympäri maailmaa. Siitä on hyvä ponnistaa eteenpäin.

Lämmin kiitos!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntavaalit 2015, Kokoomus, kampanja, kiitos, onnittelut, SOTE, liikenne, turvallisuus, kansanedustaja, Pirkanmaa, lääkäri

Huhtikuun vaalit lähestyvät

Torstai 22.1.2015 - Pirkko Jartti

Eduskuntavaalien 2015 äänestyspäivä on sunnuntai 19.4. Tunnelma nousee vielä jäljellä olevan lähes kolmen kuukauden aikana. Kiivain kampanjoinnin tahti alkaa, kun me ehdokkaat saamme numeromme kuukautta ennen vaaleja.

Oma vaalikampanjani on jo käynnissä. Keväällä kierrän ympäri Pirkanmaata tapaamassa äänestäjiä ja osallistumassa vaalipaneeleihin ja muihin tilaisuuksiin. Kampanjapäällikköni Ilona Salomaa yrittää pitää huolta ehtimisistäni ja kalenteristani. Häneltä kannattaa kysyä, jos haluatte kutsua minut paikalle.

Kevään ajan toimin normaalisti arkityössäni lääkärinä. Pirkkalan kunnanhallituksessa ja valtuustossa on myös asioita hoidettavana. Vain nykyisillä kansanedustajilla on lomaa vaalikampanjaa varten. Vapaata minä ja kaikki muutkin ehdokkaat tarvitsemme niin lepoon kuin liikuntaan. Kulttuuriharrastuksia jatkan myös. Liput on varattuna Verdin Nabuccoon. Aion myös käydä Ateneumissa Jean Sibeliuksen 150-vuotisnäyttelyssä sekä Göstan Markiisitar ja paroni ovat myös ohjelmassa.

Pirkanmaan omat teemat vaaleissa ovat vielä muotoutumassa. Tampereella esillä ovat eri huolet kuin ympäristökunnissa. Kaikki puolueet ja kaikki ehdokkaat toki ajavat hyviä asioita. Taloustilanteen vakavuus tuo silti päätettäväksi hyvinkin ikäviä asioita ja kovia valintoja.

Yrittäjyys ja kasvavien vientiyritysten syntymiseen poliitikko voi antaa vain kannustusta ja hieman tukea lainsäädännössä. Uusien innovatiivisten yritysten syntyminen on maallemme elintärkeää ja sen pitäisi tarkoittaa muutakin kuin juhlapuheita.

Terveys- ja hyvinvointiasioissa SOTE-uudistuksessa on vielä pureksittavaa, etenkin sosiaalipuolen muutoksista ei ole paljoa keskusteltu. Ikäihmisten hoivatarpeen ratkaiseminen etenkin Pirkanmaan laita-alueilla ei ole helppoa. Hyviä ja toimivia esimerkkejä järkevistä uusista toimintatavoista löytyy jo Etelä-Karjalassa tehtyjen kokeilujen pohjalta.

Eduskunnassa ajetaan maan asioita, ei pelkästään oman vaalipiirin tai kotikunnan. Ehdokkaat ovat erilaisia siinä kuin myös puolueet, joten kannattaa tutustua.

Pirkanmaata kiertäessä on ainakin selvinnyt, että poliitikon on oltava laaja-alainen. Kokemus kuntapolitiikasta ja maakunnan yhteistyöstä auttaa vastaamaan kysymyksiin rehellisesti - kovin helppoja ja yksinkertaisia ratkaisuja ongelmiin ei ole.

Pohdintoja erilaisiin asioihin on jatkossakin täällä blogissa.

Omat kokemukseni ehdokkuudesta ovat kannustavia ja innostavia. Hauskaa on myös ollut tavata erilaisia ihmisiä. Lämmin kiitos saamastani kannustuksesta, kysymyksistä ja palautteista!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kansanedustajaehdokas, eduskuntavaalit, kulttuuri, SOTE, Pirkanmaa, Ilona Salomaa, kampanjapäällikkö

Vaalikoneen vastaukset - vinkkejä lukijoille

Maanantai 12.1.2015 - Pirkko Jartti

Netin vaalikoneiden paras ominaisuus on ehdokkaiden tasa-arvoisuudessa. Sieltä löytää kiinnostavia ehdokkaita, jotka eivät ole kansanedustajia tai tv-julkkiksia. Huono puoli on se, että aika monimutkaiset asiat joutuu kuittaamaan rastilla ja parilla rivillä tekstiä.

Vaalikoneita on paljon. Niihin vastataan nopeasti ja kaikkiin vastaaminen vie paljon aikaa. Kysymykset on laadittu hyvin, huonosti tai monitulkintaiseksi. Ymmärränkö ne samalla tavalla kuin äänestäjät?

Sitoudunko vaalikoneessa antamaani mielipiteeseeni? Ainakin keväällä annettujen vastausten mukaan tullaan kaikkien kansaedustajien toimia arvostelemaan mediassa.

Vaalikoneissa on omat ongelmansa. Kysymysten lisäksi ehdokkaan ja äänestäjien mielipiteiden samankaltaisuutta mitataan vähän sinnepäin. Helpoin tapa on laskea +1p, jos mielipide on sama ja -1p, jos mielipide on eri. Tällöin tietysti kysymysten olisi oltava yhtä tärkeitä ja samoja merkitykseltään. Näinhän todellisuudessa ei ole. 

Vinkki: vaalikonetta kannattaa kokeilla useamman kerran ja hieman vaihdella omia vastauksia, jos ehdokkaat vaihtuvat paljon, niin kannattaa tarkastella tarkemmin tarjottujen ehdokkaiden omia vastauksia.

Me ehdokkaat periaatteessa sitoudumme oman puolueemme linjaan. Senkin sisällä meillä kaikilla on omat painotuksemme. Lehdissä vaalikoneiden datasta sitten päätellään, miten sijoitumme puolueemme sisällä, joskus sekin menee päin honkia.

Noloimpia ovat ehdokkaat, jotka vastaavat kaikkeen suunnilleen keskinkertaisesti, jolloin he olisivat mahdollisimman paljon kaikkien kavereita. Jotkut taas vastaavat, kuten kuvittelevat äänestäjien haluavan heidän vastaavan. 

Todellisuudessa yksinkertaisetkin kysymykset ovat monimutkaisia. Tämän olen politiikassa oppinut.

Kysymys: "Tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita."

Tämän kanssa voin olla samaa mieltä. Paljon töitä paiskivien on saatava nauttia työnsä tuloksista. Suuret ja kohtuuttomat tuloerot taas ovat Suomelle huono asia eivätkä kaikki tuloerot johdu lahjakkuudesta tai ahkeruudesta. Niitä en kannattaisi.

Netistä löytyi sattumalta Osmo Soinivaaran tuskainen pohdinta tähän samaan kunnallisvaalien vaalikoneen kysymykseen vuodelta 2012. 

Kysymys:" Perinteiset arvot - kuten koti, uskonto ja isänmaa - muodostavat hyvän arvopolitiikan politiikalle."

Tähän todennäköisesti vastaisin olevani samaa mieltä ja se on osa arvojani. Silti "koti, uskonto ja isänmaa" 2015 ovat sisällöltään kovin erilainen asia kuin vaikka 1939. Suomen perinteisiä arvoja ovat ainakin demokratia, koulutus ja tasa-arvo.

Politiikka voi tukea koteja, kaikenlaisia koteja. Vaikka uskonto ei ole valtion, vaan kirkkojen oma asia, niin sieltä tuleva ajatus tasa-arvoisuudesta ja myötätunnosta osana hyvää elämää, ovat osa omaa arvomaailmaani. Isänmaa on se, minkä parasta me kaikki poliitikot yritämme ajaa.

En aio olla vaalikoneiden vanki. Minusta jokaisen poliitikon on käytettävä parasta saatavilla olevaa tietoa. Hyvä poliitikko muuttaa mielpidettään, kun tiedot asiasta paranevat.

Blogeissa selitän omaa ajatteluani ja arvojani enemmän kuin parilla lauseella vaalikoneen selityskentässä. Toisaalta ja toisaalta selittely on hieman tylsää. Helpompaa olisi antaa räväköitä populistisia otsikoita, kuten jotkut kanssaehdokkaat. Silti teen mieluummin rakentavaa ja tietoon perustuvaa politiikkaa äänestäjien ja Suomen parhaaksi.

"Onko vaalilupaukset tehty rikottavaksi?" ,kuten varmasti jossain tullaan kirjoittamaan. Onneksi ovat ja yksikään puolue ei ole diktaattorina. Se mahdollistaa neuvottelemisen, poliittisen keskustelun ja parhaan lopputuloksen hakemisen.

Kompromisseista huolimatta ajan oman arvopohjani ja linjani mukaisia asioita parhaani mukaan.

Vaalikoneita kannattaa kokeilla, silti niiden tuloksia kannattaa katsoa hieman kriittisesti ja tutustua omalta tuntuviin ehdokkaisiin muutenkin. Äänestäminen on tärkeintä, vain annetut äänet lasketaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalikone, eduskuntavaalit, kansanedustaja, tv-julkkis

Tervetuloa Pirkanmaalle Jämijärvi ja Karvia!

Perjantai 28.11.2014 - Pirkko Jartti

SOTE muokkaa hallinnon rajoja. Suomessa on viisi mahtialuetta, joiden kaikkien tulevilla johtajilla on megaluokan budjetti hallittavana.

Rajojen muutoksessa Pirkanmaahan liittyvät Jämijärvi ja Karvia. Punkalaidun on aiemminkin ollut osa Pirkanmaata, vaikka kuuluikin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin.

Pirkanmaa on vetovoimainen maakunta. Hienoa!

Pohjois-Pirkanmaalla taas vetovoimaa taisi olla vähemmän, koska Keuruu ja Uurainen jatkavat Itäisessä alueessa kohti Jyväskylää ja Kuopiota.

Raja railona aukeaa ja sillä on aina monia vaikutuksia.

Liittymisen motiiveja on aina syytä kysyä. Jämijärven ja Karvian valinnalla on vaikutuksensa Kankaanpään tuleviin palveluihin.

Ylä-Satakunnan suunnalla oli aikaisemmin SOTE-linjauksen mukainen työvoimaomavaraisten kuntien liitto, jossa uusi kunta olisi sisältänyt koko alueen, myös Parkanon kuin Kankaanpään.

Keuruu puolestaan on ollut suuntautumassa Mänttä-Vilppulan kanssa yhteistyöhön. Eikä Etelä-Pohjanmaan Ähtärin palvelut kauhean kaukana ole.

Aikaisemmin Vaasan sairaanhoitopiiri siirtyi Turun yliopistosairaalan ohjaukseen. Käytännössä se tarkoittaa, että yhteistyö 80 kilometrin etäisyydellä olevien Vaasan ja Seinäjoen keskussairaaloiden välillä ei tule tapahtumaan.

Laskun maksavat veronmaksajat. Kunnat ehkä tätä haluaisivat.

SOTE-alueet ovat yksi kerros valtion ohjauksesta. Sen kanssa yhteistyössä ovat poliisi, pelastuslaitokset, hätäkeskukset, ely-ja avi-virastot ja monenlaiset maakunnalliset ja seudulliset yhteistyökuviot.

Vaikuttaa aikamoiselta kaaokselta.

Kun jotain hallinnonalaa on uudistettu, niin kulloinenkin ministeri puolueesta riippumatta on muotoillut oman valtakuntansa mielensä mukaiseksi. Esimerkkinä tästä mainittakoon hätäkeskuksen siirtyminen Tampereelta Poriin. Lopputuloksena kaikilla valtiollisilla toimijoilla on eri rajat aluetoiminnassa. Ei hyvä.

Aiemmin läänejä oli 12, mikä oli liikaa. Nykyisin aluehallintovirastoja on kuusi sekä lisäksi Ahvenanmaan valtiovirasto.

Elinkeino-,liikenne-ja ympäristökeskuksia on 15. Alueellisia pelastuslaitoksia on 22 ja poliisilaitoksia 12. Hätäkeskuksia on kuusi. Maakuntia on 20. Kevään vaalipiirejä on 13, kun niitä aikaisemmin oli 15. SOTE-alueita on viisi ja järjestämisalueita 19.

Tämä on järjetön tilanne, joka aiheuttaa turhia kuluja ja sotkuja.

Jonkinlainen vaalilupaus on se, että yritän toimia siten, että valtio käyttäisi yhtenäisiä ja samoja toiminta-alueita.

Jonkin hallinnollisen rajan vieressä olevalle kunnalle tilanne on ikävä. Oman maakunnan  ja kaikkien toimijoiden kanssa on asioitava ja kuntalaisillakin on käsitys, mistä parhaat palvelut löytyvät.

Vaalipiirit ovat ongelmallisemmat. Pirkaanmaa saa yhden uuden kansanedustajan paikan ja Satakunta menettää yhden, syynä väestömuutokset. Valitettavasti Satakunnan paikkamäärä jää kovin pieneksi, jolloin siellä yhden äänen arvo on paljon pienempi kuin isossa Uudenmaan vaalipiirissä. Todennäköisesti jokin muutos tapahtuu satakuntalaisten äänestäjien osalta vuoden 2019 vaaleissa.

Maakuntahenki on meille kaikille osa identiteettiä. Virroilla kasvaneena ja sittemmin Tampereella ja Pirkkalassa asuneena tunnen itseni pirkanmaalaiseksi.

Jämijärveläiset ja karvialaiset joutuvat miettimään, ovatko he jatkossa pirkanmaalaisia vai satakuntalaisia,

Kenen kansanedustajat valvovat ja edistävät mitäkin alueellista toimintaa? Saa nähdä.

Aluejakoa ja samalla poliittista valtaa jaettaessa on hyvä muistaa ihan tavallisten kansalaisten elämää:missä asioidaan, käydään työssä, minne matkustetaan ja missä ovat parhaat palvelut.

Jos valtion aluejako olisi jotenkin ihmisten elämään ja toimintaan liittyvää, se olisi hyvää hallintoa ja hyvää politiikkaa.

Joka tapauksessa tervetuloa vetovoimaiselle Pirkanmaalle!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE, kunta, Pirkanmaa, eduskuntavaalit